Elit informatikus alapképzést indít a Széchenyi István Egyetem

proginfo_bsc (2).jpgA hallgatói kiválóság fejlesztését előtérbe helyező, hat féléves, magyar nyelvű, nappali alapképzésben megvalósuló programtervező informatikus szakot indít idén szeptembertől a győri Széchenyi István Egyetem. A képzés a szoftverfejlesztés és a modellezés tárgykörében projektorientált oktatást, céges munkatapasztalat szerzését, valamint nemzetközi projektekben való részvételt is kínál. A hallgatók a mesterséges intelligenciától egészen a digitális molekuláris orvosbiológiáig szerezhetnek korszerű ismereteket, valamint nemzetközileg is értékes diplomát.

Győr, 2023. január 24. – Papp Zsolt, SZEhírek

Tovább

A Széchenyi István Egyetem várja a díszdiplomára jogosultak jelentkezését

aranydiploma_meghivo (1).pngA Széchenyi István Egyetem díszdiploma-átadó ünnepséget szervez jogelődjén, a Közlekedési Távközlési és Műszaki Főiskolán (KTMF) végzettek számára. Azok a mérnökök, akik 1973-ban vagy előtte a KTMF-en szerezték oklevelüket, jogosultak aranydiplomájuk igénylésére. A jelentkezési időszak 2023. március 31-ig tart.

Győr, 2023. január 16. – Czeiner-Szücs Anita, SZE Alumni

Tovább

A Széchenyi István Egyetem nagyhatású oktatójáról nevezték el a Vidanet Zrt. új műszaki központját

vidanet_honfy (1).jpgÜnnepélyes keretek között avatták fel a Vidanet Zrt. győri központi távközlési géptermét. A vállalat műszaki csapatában dolgozó mérnökök szinte kizárólag a Széchenyi István Egyetemen végeztek, ahol erős szakmai alapokat szereztek hivatásukhoz. Egykori tanáruk előtt tisztelegve a géptermet Honfy Józsefről, az intézmény néhai oktatójáról, a távközlési szakma korszakos alakjáról nevezték el.

Győr, 2022. december 14. – Papp Zsolt, SZEhírek

Tovább

Rekordot döntött a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciája

tmdk_2022 (2).jpgA Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciái (TDK) történetének eddigi legnépesebb mezőnyét köszönthették idén ősszel a szervezők. Összesen 44 szekcióban több mint 300 hallgató csaknem 300 pályamunkával nevezett. A nemzetközi hallgatók részvétele is minden eddigit felülmúlt az eseményen.

Győr, 2022. december 2. – Papp Zsolt, SZEhírek

Tovább

Prof. John Hogan előadása a Széchenyi István Egyetemen

 

 

John Hogan, a University of Bristol professzor emeritusa vendégelőadást tart a Széchenyi István Egyetemen 2022. december 9-én
"The Haken-Kelso-Bunz (HKB) model of motor coordination" címmel.

 

Tovább

Megjelentek a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány ösztöndíjainak pályázati kiírásai

SZIEA_osztondijak (1).JPGA Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy ösztönözze az egyetemi polgárokat tehetségük, kreativitásuk kibontakozásában, amivel erősíteni kívánja az intézmény versenyképességét is. Ezen célokhoz járulnak hozzá azok az ösztöndíjak, amelyek a hallgatói tanulmányi és sportolói kiválóságot, valamint az oktatók-kutatók tudományos teljesítményét ismerik el. Az oktatók pályázhatnak külföldi tapasztalatszerzést támogató ösztöndíjra is.

Győr, 2022. november 28. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Kína első számú technológiai vásárán mutatkozott be a Széchenyi István Egyetem

china_high_tech_fair (1).jpgA műszaki képzésekre, kutatásokra és innovációkra nagy hangsúlyt fektető Széchenyi István Egyetem iparhoz legszorosabban kapcsolódó szervezeti egységei mutatkoztak be Kína első számú technológiai vásárán. Az intézmény tovább erősítette partnerkapcsolatait a távol-keleti országban.

Győr, 2022. november 21. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Széchenyi István Egyetem: világszerte ismert mérnökök adnak elő a Formula Student Symposiumon

FSS_2022_elozetes (1).jpgA nemzetközi Formula Student-versenycsapatok mintegy 200 hallgatója vesz részt a Széchenyi István Egyetem által nyolcadik alkalommal megrendezett Formula Student Symposiumon a jövő hétvégén. A konferencia rangját mutatja, hogy  elismert mérnökök tartanak majd előadásokat a fiataloknak, köztük olyanok is, akik a Forma–1-ben dolgoznak vagy dolgoztak. A Széchenyi István Egyetem hallgatói kedvezményes jegyeket vásárolhatnak az eseményre.

Győr, 2022. november 18. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

A Járműipari Kutatóközpontban tett látogatást a Neumann János Informatikai Szakkollégium

a-jarmuipari-kutatokozpontban-tett-latogatast-a-neumann-janos-informatikai-szakkollegium-2.jpgTovább erősítette szakmai kapcsolatait a Neumann János Informatikai Szakkollégium, amelynek csapata ezúttal a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában tett látogatást. A találkozón kiderült, hogy az autonóm vezetés területén zajló kutatások és a valós megrendelőknek készülő ipari projektek területén egyaránt gyümölcsöző együttműködés várható a két fél között.

Dátum: 2022.11.08. | Szerző: Horváth Márton

Tovább

Jobbak az átlagnál, többek az elégnél – kiemelkednek a tömegből az NJSZK ösztöndíjasai

jobbak-az-atlagnal-tobbek-az-elegnel-kiemelkednek-a-tomegbol-az-njszk-osztondijasai-1.jpgDoma Dániel és Vida Marcell – két, látszólag átlagos mérnök informatikus hallgató. Mégis mi a közös bennük? Mindketten remek tanulmányi eredményekkel büszkélkedhetnek. Mindketten többet tettek le az asztalra, mint hallgatótársaik. Mindketten a Neumann János Informatikai Szakkollégium tagjai. Mégsem elsősorban ez emeli ki őket a tömegből – hanem az az attitűd, amivel viszonyulnak tanulmányaikhoz. Nyitottság, érdeklődés és alázat – ezek azok az erények, amelyeknek köszönhetően eljuthattak odáig, hogy a szeptemberi tanévnyitón dr. Baranyi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjjal tüntette ki őket.

Dátum: 2022.11.11. | Horváth Márton

Tovább

Széchenyi alumni: A távközlés evolúciójáról dr. Vári Péterrel beszélgettünk

alumni_talk_s02_e02 (1).jpgItt az Alumni Talk podcast legújabb epizódja, amelyből kiderül, igaz-e, hogy egy fűszállal is lehet rádióadást befogni, működnek-e még a telefonfülkék, és vajon mi lehet a következő lépcsőfok a távközlés evolúciójában. Mindezekről dr. Vári Péter Széchenyi alumnival, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság műszaki főigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Győr, 2022. november 11. – SZE Alumni, SZEhírek

Tovább

Együttműködési megállapodást kötött az NMHH a Széchenyi István Egyetemmel

NMHH_SZE (2).JPGEgyüttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az egyetem érintett szervezeti egységei – a Digitális Fejlesztési Központ, a Járműipari Kutatóközpont, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, valamint a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központ – 2023. december 31-ig részesül a hatóság támogatásában. Az NMHH részéről Koltay András elnök, a Széchenyi-egyetem képviseletében Filep Bálint elnök látta el kézjegyével a megállapodást.

Győr, 2022. november 8. – SZEhírek

Tovább

A tanítás az, amiért egyetemi pályára jöttem

Dr. Horváth András.jpg

Dr. Horváth András, a Fizikai és Kémiai Tanszék egyetemi docense számára a Széchenyi István Egyetem nyugodt környezetet jelent.

Tovább

A hallgatók nem a múlt, hanem a jelen és a jövő technikájával ismerkedhetnek meg

Mészáros István.jpg

Mészáros István mesteroktató s egyben Széchenyi Alumni idén negyven éve vette fel a munkát a Széchenyi István Egyetem jogelőd intézményében. Mint mondta, megtiszteltetés volt, ha valaki az akkori főiskolán dolgozhatott. „Itt jelenleg is minden adott a szakmai fejlődésre” – tette hozzá.

Tovább

Akinek Tokió nem álom

Dr. Lencse Gábor.png

Dr. Lencse Gábor  egyetemi tanár 25 éve, 1997 óta a Távközlési Tanszék munkatársa. Ha visszatekint eddigi pályájára, azt mondja, a szabadság miatt szeret a győri egyetemen dolgozni. 

Tovább

A Neumann szakkollégium csapata meghívást kapott a DELL budapesti konferenciájára

dell(1).jpgA DELL Magyarország Kft. nemrégiben a Széchenyi István Egyetemen járt, ahol roadshow keretében mutatta be aktuális termékeit és szolgáltatásait. A Neumann-szakkollégium lelkes csapata kihasználta az alkalmat, hogy találkozzon a legújabb IT technológiákkal és építse partneri kapcsolatait. A szakkollégisták amellett, hogy megismerkedtek a cég üzleti megoldásaival és egyedi ügyféltámogatási rendszerével, meghívást kaptak a DELL november 24-ei budapesti konferenciájára is.

Dátum: 2022.10.22. | Szerző: Horváth Márton

 

Tovább

Föld hívja Holdat: tudománytörténelmi jelentőségű kísérletet reprodukáltak a Széchenyi-egyetemen

fold_hold_hivas (1).jpgA Széchenyi István Egyetem Honfy József Rádióamatőr Klubja megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél messzebb élő rádióamatőrökkel vegyék fel a kapcsolatot rádióhullámok segítségével. A hallgatók legutóbb nem kisebb kísérletre vállalkoztak, minthogy távoli országokat a Holdon keresztül érjenek el. A különleges kihívás igazi városi koprodukció volt, hiszen az egyetem sikeréhez a győri Carant Kft. járult hozzá a megfelelő antennával.

Győr, 2022. október 3. – Papp Zsolt

Tovább

Hihetetlen szezon: letette névjegyét a Formula Student elitjében a Széchenyi-egyetem csapata

ART_FSG (09).jpgÁlomszerű szezont zárt az Arrabona Racing Team: a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata az osztrák és magyar sikerek után sem veszítette el remek formáját, és Németországan, az évad legnagyobb presztízsű versenyén is a dobogón végzett. A győriek – a SZEngine motorfejlesztő csapattal karöltve – végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak és több ízben is német topcsapatokat előzve erősítették meg helyüket a Formula Student-sorozat elitjében. Mindez azt mutatja, hogy a Széchenyi István Egyetemen zajló gyakorlatorientált oktatás nem csupán a munkaerőpiac számára értékes, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményekhez vezet.

Győr, 2022. augusztus 24. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Parádés formában az ART: újabb dobogós helyezést ért el a Széchenyi-egyetem csapata

ART_east (05).jpgBármi is legyen a hátralévő német futam eredménye, a 2022-es szezont arany betűkkel fogják bevésni a győri Arrabona Racing Team krónikáskönyvébe. A Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata ugyanis szenzációs teljesítményt produkálva harmadik helyezést ért el a Hungaroringen rendezett Formula Student East versenyen, ezzel – az ausztriai ezüstérem után – megerősítette pozícióját a mezőny elitjében.

Győr, 2022. augusztus 17. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Egyetemi eseménynaptár

Téli-tavaszi nyitvatartási rend 2022. december 22. - 2023. február 5.
Szenátusi Ülés 2023. január 30. 14:00 - 16:00
Méltányossági vizsgák 2023. február 1. - 2023. február 4.
AHJK, GIVK közös diplomaátadó 2023. február 25. 14:00 - 16:00