Dékáni köszöntő

Egy konferencialátogatásom alkalmával a következő mondat hangzott el egy előadáson: „...a mérnökök azt teremtik meg, ami addig még sohasem létezett.” Magam is így tekintek a mérnöki hivatásra, mint egy folyamatosan mozgásban lévő, állandóan megújuló, más tudományágakkal karöltve fejlődő területre, amely a mai világ számos aktuális kihívására kínálhat megoldásokat. Gondoljunk többek között adatbiztonsági kérdésekre, az 5G-re, a klímavédelemre, a gyártási folyamatok CO2 lábnyomának csökkentésére, az egészségügyben is használható okos-megoldásokra vagy a távközlés új kihívásaira.

 

Hiszünk abban, hogy az előző nemzedékek tudásának, tapasztalatainak és az új generáció kreativitásának, újszerű világszemléletének ötvözésével olyan globálisan is versenyképes szakembereket tudunk képezni, akik mernek majd kételkedni, kockáztatni, kérdezni… mivel Karunkon nem csak új válaszokat és új megoldásokat, hanem olyan új kérdéseket is keresünk, amelyeket eddig még senki nem tett fel. Munkatársaimmal közösen valljuk azt is, hogy ezekre a még fel nem tett kérdésekre nem csak egyféle válasz létezik. Meggyőződésünk, hogy női hallgatóink más megközelítéssel, új nézőponttal gazdagíthatják karunk tudományos munkáját, ahogy teszik ezt kiváló női oktatóink is. Ezért arra bátorítom a pályaválasztás, vagy épp váltás előtt álló lányokat, nőket, hogy ne tartsanak a mérnöki tudományoktól! Hallgatóinkat arra is ösztönözzük, hogy bátran válasszanak idegen nyelven meghirdetett óráink közül, szélesítsék látókörüket külföldi ösztöndíjak pályázásával, merjék kipróbálni magukat idegen nyelvű környezetben, hogy visszatérve már ne csak a felvételi folyamat során bejelölt szakot lássák, hanem a műszaki tudományokban rejlő sokszínűséget, folyamatos megújulást, kreativitást. Hiszen ahogy az optimista tartja, a pohár félig tele van, a pesszimista szerint a pohár félig üres, a mérnök szerint pedig a pohár láthatóan kétszer akkora, mint indokolt lenne.

 

Köszöntöm honlapunkon! Kutasson, kérdezzen és találkozzunk a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar diplomaátadóján is!

 

Prof. Dr. Wersényi György

dékán

 

GIVK Eseménynaptár

Elektronikus ZH nap 2020. október 30.
Magyar Tudomány Ünnepe 2020. november 3.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. november 6. - 2020. november 7.
XV. Regionális Állásbörze 2020. november 10.