A SZESAT önálló hallgatói szekcióban mutatta be legfrissebb eredményeit a Távközlés Világnapján

A Jedlik Ányos Gépészmérnöki és Villamosmérnöki Szakkollégium SZESAT hallgatói csapata ebben az évben is önálló hallgatói szekcióban mutatta be legfrissebb fejlesztéseit és eredményeit az érdeklődők számára a Távközlés Világnapja alkalmából rendezett országos konferencián. Aki személyesen nem tudott részt venni az eseményen, most megtekintheti az előadások felvételét a csapat weboldalán. 

Távközlés Világnapja_23.png

A Távközlés Világnapja alkalmából a GIVK Távközlési Tanszéke immár 14. alkalommal szervezett országos konferenciát és szakmai kiállítást. A SZESAT csapat tagjai számára több szempontból is különleges volt ez a rendezvény.

A délutáni, párhuzamos szekciók között önálló, hallgatói szekcióban mutathatták be a hazai távközlésben meghatározó szerepet betöltő szolgáltatók, szervezetek, egyetemi és ipari kutatók, valamint beszállítók vezető képviselői, szakértői számára az elmúlt időszak fejlesztéseit, eredményeit. A hallgatók már tavaly szeptember óta készültek az eseményre. A csapat 13 tagja vett részt előadóként a konferencián.

Az egyik fő tevékenységi területük a műholdakkal kapcsolatos fejlesztések, mely központi témaként szerepelt a szekcióban. Beszéltek többek között az MRC 100 műhold részeként elkészített - és időközben sikeresen a világűrbe juttatott - SZESAT műholdmodulról, illetve arról, hogyan készülnek a világűrből a Földre sugárzott jelek vételére. A csapat távlati tervei közt szerepel, hogy egy saját műholdat állítson Föld körüli pályára, az erre való felkészülésről is beszámoltak a konferencián. Ezeken felül még egy mini projektet is megvalósítottak a hallgatók: olyan vevőállomást építettek, mely alkalmas az Inmarsat műholdjáról lesugárzott, kalózfigyelmeztetésre szánt üzenetek vételére. 

A másik fő témakör, melyben aktívan tevékenykedik a csapat, a léghajóépítéssel kapcsolatos. A tavalyi Távközlési Világnapra már elkészült a SZEPPELIN beltéri léghajó, melyet a konferencialátogatók idén is megtekinthettek az aulában, a kiállítótér fölött. A következő cél olyan kültéri léghajó építése, mely képes különböző mérőműszereket fogadni, és az elektromos zaj redukálásával pontos eredményeket közölni. A tervezési szempontokat részletesen ismertették a hallgatói szekcióban. A kültéri léghajózás szabályozásának áttekintése során elengedhetetlen a drónszabályozás jogi környezetének megismerése, ez volt a szekció utolsó előadásának témája.

Az előadások és további fotók megtekinhetők a SZESAT weboldalán: https://sat.sze.hu/tavkozlesvilagnap2023.html

A nap másik fontos mozzanata volt, amikor a hallgatók megújult környezetben fogadhatták a rendezvény nemzetközi díszvendégét, Dr. Cosmas Zavazava-t, az ITU (International Telecommunication Union) Távközlési Fejlesztési Irodájának igazgatóját, aki személyesen tekintette meg a csapat főhadiszállását, az Űrtávközlési Laboratóriumot. Az igazgató a hallgatóktól egy különleges ajándékot is kapott: annak a műholdmodulnak a mását, mely az egyetemünkön készült első eszközként feljutott a világűrbe.  

Cosmas Zavazava látogatása_1.png

 

Forrás: GIVK, Távközlési Tanszék, SZESAT

Fotók: Májer Csaba József; SZESAT

2023.06.23.

 

 

Egyetemi eseménynaptár

Belvedere Weeks a Apátúr Sörházban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Belvedere Weeks a Sieger Sport & Gastro Bar-ban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00