Kutatók éjszakája - izgalmas előadásokkal és laborlátogatásokkal várjuk az érdeklődőket

2023. szeptember 29-án, a Kutatók Éjszakáján a Széchenyi István Egyetem ismét változatos programokkal várja az érdeklődőket. A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar oktatói, kutatói és szakkollégiumai is aktívan bekapcsolódnak az eseménybe. 

Kutatok-ejszakaja-2023.png

 

Hogyan beszéljünk egy űrhajóssal? A rádióamatőrökök számára több lehetőség is kínálkozik. Németh Péter Ernő, a Távközlési Tanszék tanszéki mérnöke, a Rádiőamatőr Klub vezetője 18:00-tól várja az érdeklődőket az A1-es teremben, és a közelgő magyar űrutazás kapcsán bemutatja, miként teremthetünk kapcsolatot az asztronautákkal. 

Adalékok az Oppenheimer filmhez című előadásában Barla Ferenc sugárfizikus, a Fizika és Kémia Tanszék tanszéki mérnöke fizikusi és fizikatörténeti szempontból elemzi a nagy sikerű filmet 18:00-tól, a C1-es teremben.

Honnan tudjuk, hogy a Föld gömb gömb alakú? És miért hiszik egyesek, hogy lapos? A válaszokat 20:00-tól Dr. Horváth Andrástól, a Fizika és Kémia Tanszék egyetemi docensétől hallhatjuk a C1-es teremben. Szó lesz ókori elképzelésekről, mérésekről, középkori elméletekről iés elterjedt tévedések cáfolatáról, valamint az előadó bemutatja saját megfigyeléseit a Föld görbületéről, és a laposföld-hívő mozgalom hátterébe is betekintést nyújt. 

 

A programban összesen 16 előadás közül válogathatnak az érdeklődők, melyekben megjelenik egyetemünk sokszínűsége. A témák közt szerepel például a járműdiagnosztika, az önvezető járművek és mobil robotok, a műanyagok 3D nyomtatása, az internetfüggőség, a horgászturizmus, a betegségek megjelenési formái, Győr első gépgyárának hagyatéka, a nádorvárosi kórházak története. 6 labor nyitja meg ajtaját a közönség számára, köztük az Alkalmazott Mechanika Laboratórium is, ahol kiderül, mennyire veszi körül életünket a mechanika. Lehetőség lesz megismerkedni a hallgatói csapatokkal, szakkollégiumi szekciókkal, hiszen a rendezvényen részt vesz az Arrabona Racing Team, a SZEnergy, a SZESAT, és a SZEnavis Betonkenu csapat. 

 

A részletes program a következő linken érhető el: https://felveteli.sze.hu/kutatok-ejszakaja

 

   

Egyetemi eseménynaptár

Belvedere Weeks a Apátúr Sörházban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Belvedere Weeks a Sieger Sport & Gastro Bar-ban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00