Szakmai kirándulások a Fizika és Kémia Tanszék szervezésében

A Fizika és Kémia Tanszék oktatói a tavaszi félévben két szakmai kirándulást is szerveztek hallgatóik számára. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtettek arra, hogy a hallgatók a tanulmányaikhoz kapcsolódó ismeretekre tehessenek szert, illetve testközelből is megtapasztalhassák a tanultak gyakorlatban való működését. 

 

Az első szakmai kirándulásra 2023. március 16-án került sor. A Komplex Energetikai Rendszerek című tárgy előző félévben levizsgázott hallgatói a Fizika és Kémia Tanszék oktatójának, Dr. Berta Miklósnak a vezetésével meglátogatták a Paksi Atomerőmű több létesítményét. 

Paksi szakmai kirándulás-2023.jpg

 Dr. Berta Miklós egyetemi docens a hallgatókkal a Paksi Atomerőmű látogatóközpontja előtt

 

A hazánk egyetlen atomerőművét megcélzó túra a látogatóközpontban indult, majd az egyik működő blokk vezénylőtermének meglátogatása után a csapat benézett a hatalmas turbinacsarnokba. A látogatás a Karbantartó és Gyakorlóközpontban folytatódott, egy VVER – 440 típusú reaktor valós mérető elemeit nézhették meg a hallgatók, átmászhattak a gőzfejlesztőn és a maga valóságában vehették szemügyre a reaktortartályt is.

A Komplex Energetikai Rendszerek tárgyat választható tárgyként vehetik fel a mérnökinformatikus, gépészmérnöki, logisztikai mérnöki, járműmérnöki alapszakos hallgatók, valamint az osztatlan mérnöktanár szak hallgatói. A tárgy keretében megismerkedhetnek az energetikai alapfogalmakkal, a Nap-Föld energetikai rendszerrel, az ökoszisztéma, a társadalmak és közlekedés energetikájával, a fosszilis energiahordozókra, illetve a megújuló energiaforrásokra épült energetikai rendszerekkel, a nukleáris energetikával, a villamos energiával, az energia tárolásával és a fenntartható energetika témakörével is. 

 

A második szakmai kirándulásra 2023. május 16-án került sor. Egyetemünk környezetmérnöki alapszakos hallgatói a Sugárvédelem című tárgy keretében, Barla Ferenc, a Fizika és Kémia Tanszék oktatója szervezésében meglátogatták az 1972–74 között épült Tényői Atombunkert. 

Tényői szakmai kirándulás.jpg

Barla Ferenc tanszéki mérnök a hallgatókkal a Tényői Atombunkernél

Mecséri Szabolcs értő körbevezetésének köszönhetően a hallgatók olyan, a sugárvédelem témakörébe tartozó ismeretekre tettek szert, amelyek a tárgy vizsgakövetelményei közé is bekerültek. A Sugárvédelem című tárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az ionizáló és nem-ionizáló sugárzások keletkezésével, előfordulásával a környezetünkben, egészségügyi károsító hatásaikkal és az ellenük való védekezés hatékony módszereivel.

 

Dr. Berta Miklós, Barla Ferenc
Fizika és Kémia Tanszék

2023.06.20.

Egyetemi eseménynaptár

Belvedere Weeks a Apátúr Sörházban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Belvedere Weeks a Sieger Sport & Gastro Bar-ban 2024. május 5. 11:00 - 2024. május 19. 12:00
Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00