Új technikusképzések indulnak a SZE közreműködésével Kaposváron, Győrben és Szombathelyen

Új technikusképzések indításáról írt alá együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetem. A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiummal kötött együttműködés keretében a 2024/2025-ös tanévben elindulhat az okleveles gépjármű-mechatronikai technikus képzés a kaposvári intézményben. A Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégiummal bővült az együttműködés - az informatika és távközlés ágazat után a gépészeti ágazatban is elérhetővé válik ez a képzési forma. A Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégiumban okleveles gépjármű-mechatronikai technikusképzés, míg a Vas Vármegyei SZC Gépipari és Informatikai Technikumban okleveles ipari informatikai technikusképzés indul a Széchenyi István Egyetemmel partnerségben a következő tanévtől Szombathelyen.  

Technikusképzés-Kaposvár.jpg

A technikusi képzés jól szolgálja a középiskola és a felsőoktatás közti könnyebb átjárhatóságot. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok olyan kompetenciákat és készségeket szerezzenek, amelyek segítségével az egyetemen, illetve szakmájukban egyaránt sikeresek lehessenek, s végső soron elősegíti a naprakész tudással rendelkező szakemberek kinevelését.

Technikusképzés-Győr.jpgGyőrben két intézménnyel is együttműködést kötött 2023 decemberében a SZE: a gépészeti ágazat mellett a turizmus-vendéglátás ágazatban is bővült az okleveles technikusképzések köre.
Az aláírók: Módos Gábor, a Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium igazgatója, Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja, Hartyándiné Frey Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója, dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási rektorhelyettese, dr. Fecser Nikolett, az egyetem  Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának oktatási dékánhelyettese, Szakképzési Kooperációs Központjának vezetője, valamint Baloghné Pálfi Edina, a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum igazgatója. (Fotó: Dudás Máté)

 

Az okleveles technikusként végzők számára az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén akár 30 kreditpont elismertetésére is lehetőség nyílik. A kreditbeszámítás eredményeként felszabadult időt a hallgató képzési területének bővítésére vagy munkavállalásra is tudja fordítani.

A szakmákra vonatkozó együttműködésekről további információ a https://felveteli.sze.hu/szakmakra-vonatkozo-egyuttmukodesek oldalon található. 

 

Technikusképzés-Szombathely.jpg

A Széchenyi István Egyetem, a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum és az okleveles technikusképzést indító szombathelyi középiskolák képviselői az együttműködési megállapodás aláírását követően. Az együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetem nevében az intézmény általános és oktatási elnökhelyettese, dr. Kovács Zsolt írta alá. Az eseményen a Széchenyi István Egyetem delegációjában részt vett dr. Fecser Nikolett, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese, az egyetem Szakképzési Kooperációs Központjának vezetője, valamint Dr. Kovács Katalin, a GIVK Informatika Tanszékének tanszékvezetője, a mérnökinformatikus szak szakfelelőse is.  (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe) 

 

 

 

Forrás:

SZEhírek, Papp Zsolt:

Széchenyi István Egyetem: okleveles gépjármű-mechatronikai technikus képzés indul Kaposváron, 2023.12.08.

Újabb technikusképzések indulnak Győrben a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, 2023.12.19.

A Széchenyi István Egyetem közreműködésével indulnak technikusképzések Szombathelyen, 2023.12.22.

Egyetemi eseménynaptár

Nordic walking 2024. május 6. 08:00 - 09:00
NFI Filmklub - Ternovszky Béla: Macskafogó 2024. május 6. 18:00 - 20:00
Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 8. 18:00 - 19:00
Parlamentek Európában 2024. május 9. 13:00 - 17:40